<>

Naturskyddsföreningen i Bankeryd bildades den 5:e april 1961 med Carl-Gustav Öhman som ordförande. Bildandet uppmärksammades i Smålands folkblad den 8:e april samma år. Under årens lopp har vi engagerat oss i en rad olika frågor och arrangerat mängder av aktiviteter. Nedanstående historik är inte komplett och det är välkommet med anmärkningar på oklarheter eller förslag till kompletteringar.

Historiken är sammanställd av Inga-Britt Fälth och redigerad för hemsidan av Andreas Jangmo.

1970

Under året har verksamheten präglats av kampanjen "Naturvårdsåret 1970" som pågår över hela Europa. Upptakten i Attarpsskolans aula samlar 175 deltagare. Andra aktiviteter under året är bland annat ett besök på reningsverket i Bankeryd där 50 personer deltar. En städvecka organiseras tillsammans med fritidsnämnden vilken resulterar i att 110 säckar skräp samlas upp från samhället. "Naturstig" i september samlar 220 deltagare. Brasaftonen i Bankeryds hembygdsstuga samlar 20 deltagare.

1971

På årsmötet presenterar Sigvard Axelsson "Vattenföroreningar och vattenvårdsplan för Vättern" och filmen "Rovfågel" av Jan Lindblad visas. Föreningen lämnar in skrivelser till kommunen gällande avfallstippen i Bankeryd, röjning kring Attarpsdammen, uppsnyggning av fritidsområden och placeringen av ett ställverk i Ekeryd. Föreningen sätter upp fågelholkar nära Kyrkvägen. Aktiviteter som vandring vid Lillåns källflöden och besök till Risbrodammen samlar 30 deltagare vardera. Ingrid Thorell presenterar "Bankeryds historiska utveckling" vid den årliga brasaftonen.

1972

Årets skrivelser gäller en industriexploatering vid Granshults by och lokaliseringen av ett ställverk vid Labbarps by. Vårutflykten till Habo bokskog och höstvandringen till Högamon och Knallafallet samlar 40 deltagare vardera. Fågelholkar sätts upp vid kyrkan. Vid brasaftonen presenterar Ingrid Wendel "En resa i Afrika".

1973

En hel del skrivelser författas under året, bland annat gällande:

Föreningen fortsätter arbetet med att sätta upp fågelholkar. En vårvandring i gränsen Habo-Bankeryd görs. Bland annat Aledals nyckelfabrik och Eskiltorps ormgranar besöks. Vid brasaftonen presenterar Ingrid Wendel "En resa till Ceylon".

1974

På årsmötet presenterar Carl-Gustaf Öhman "Ringar över hela världen" om fågelringar. Föregående års skrivelse om jakten mynnar ut i ett beslut i att jakträtten upphör med början den 1:a juli 1975. Årets skrivelser berör:


Den 19:e juni gör föreningen en cykelutflykt på 25 km i Bankeryds västra delar ut till Habo. En studiecirkel i energifrågan startas. Tillsammans med hembygdsföreningen organiseras en vandring den 9:e juni vilken går över Tranebosjön och gravfälten vid Röshult. Cirka 50 personer deltar i brasaftonen där Ingrid Wendel presenterar "Kring ett gråtande Sarek".

1975

På årsmötet presenterar Gunnar Ögger "Bilder och intryck från en resa till Nordkap". Årets skrivelser berör strandskydd vid Vättern, utbyggnaden av Västerleden, strandskyddet vid Vättern och avverkningar i känsliga områden. Föreningen gör en vårutflykt på cykel till Järstorp, några vandringar och en exkursion om modernt skogsbruk. På brasaftonen presenterar Carl-Gustaf Öhman "Vid Ottenby fågelstation".

1976

På årsmötet presenterar Per-Yngve Malterling från Mullsjö "Botanisk rapsodi". Föreningen gör ett besök vid Prinsfors metallfabrik den 22:a april för att se reningsanläggningen och hur man behandlar avloppsvatten vid en modern ytbehandlingsanläggning. En bussresa till Västergötland görs den 16 maj. Bland utflyktsmålen hittas Hornborgarsjön och Ekornavallen med flera. Årets brasafton bjuder på "Södra Vätterbygdens geologi" av Thor Svensson, dikter skrivna och upplästa av Gunilla H. Lilja och kåserande kring bilder från Dumme mosse av Per-Jonas Andersson.

1977

På årsmötet presenterar Lars Gillbom "Glimtar om och kring Vättern". Föreningen gör en skidutflykt till Högamon, en vandring kring Torp, Granbäck och Vätterstranden, en cykelutflykt i Bankerydsbygden samt utflykter till Visingsö och gruvor i Vetlandatrakten. Vid brasaftonen presenterar Henrik Persson och Anders Berntsson "Studier av fjärilar och andra insekter".

1978

På årsmötet presenterar Sven-Åke Svensson "Aktuella natur- och miljövårdsfrågor". Föreningen författar en skrivelse till Naturvårdsverket om fridlysning av duvhöken och skriver en insändare till lokaltidningen om nedskräpning i tätortsnära områden. Föreningen gör en skidutflyt till Högamon, en busstur till Tiveden, en vandring kring Svinhaga-Blekeberg, ett besök vid Domneåns mynning och Dumme mosse.

1979

På årsmötet presenterar Weimar Söderström "Änglamark i Vätterbygden". Föreningen gör ett antal skrivelser:


Bland aktiviteterna hittas utflykter på Högamon med skidor, i Bunn med kanot, Bankerydsbygden med cykel, en veckoslutskurs i Botanik vid Ölands folkhögskola, en svamputflykt med Sven Ljungman, igelkottsinventering, skogsdag på Hökensås och en bussutflykt till Skogatorpskärret med Bernt Johansson. På brasaftonen deltog fältbiologerna och informerade om sin verksamhet.

1980

På årsmötet presenterar Lars-Uno Isaksson "Bilder från Björkviken och Narvik". Bland årets aktiviteter hittas en vandring i ekoskogsbeståndet i Trånghalla, våtmarkssymposiet på Elmia i Jönköping, uggleutflykt med skidor på Dumme mosse, fågelexkursioner i Risbro och Tjuvanabben samt en svampcirkel i oktober och november. På årets brasafton visar Peter Klerk foton från en resa till Shetlandsöarna.

1981

På årsmötet visar Eidi Johansson foton från det dagliga livet inom jordbruket i Guinea-Bissau. Årets skrivelser berör införandet av ett motorbåtsförbud på Risbrodammen, sjöanvändningsplanen i Jönköpings kommun och planerna på en större fritidsanläggning med slalombacke på Taberg. Föreningen gör utflykter på Dumme mosse med skidor, till vattenverket vid Häggeberg, en bussfärd till Kinnekulle, en vandring över Erstakärret på Visingsö och deltar i studiecirklar om svamp och fotografering. På brasaftonen presenterade Olof Fagerlund "Årets växlingar i egna hemmamarker".

1982

På årsmötet visade Roland Gemark foton från ett naturreservat i Tanzania. Föregående års skrivelse om ett motorbåtsförbud bifölls. Årets skrivelser rör bland annat en önskan om att Habo kommun håller vägen vid Aledal öppen. Föreningen söker också bidrag för restaurering av Tranebokärret och godkänner buskröjning vid Torp 1:1. På årets aktivitetsprogram hittarm man utflykter till Älgåsens lundar och Älgåsens naturskog, en botanisk vandring i Bankerydstrakten och en vandring kring Aledal och Domneån bland annat. Föreningen deltar också i Bankeryds julskyltning med information om SNF:s verksamhet. I trekretssamarbetet med Jönköping-Huskvarna anordnas en studiecirkel i medelhavsfloran vilken uppföljs med en studieresa till Mallorca. På årets brasafton visas foton från denna resa. Det här är också året då kommunens naturvårdsgrupp startas där Jan Asp deltar för föreningens räkning.

1983

På årsmötet visar Ingrid Wendel foton från sin resa till Australien. På årets program hittas en vårfest på Sjöåkra, ett besök på Älgåsens lundar och en vandring vid Granbäcks ekskog, Häggeberg. Föreningen deltar i Bankeryds julmarknad. På brasaftonen presenterar Weimar Söderström "Platåbergens landskap, Västergötland".

1984

Föreningen gör skrivelser om båthamnen i Domsand och en eventuell husvagnscamping vid Granbäcks gård. Bland aktiviteterna hittas buskröjning vid Älgåsen och en vandring på Högamon.

1985

På årsmötet presenterar Ingrid Wendel foton under rubriken "Resa till Mittens Rike". Föreningen gör en skrivelse om Taberg som skickas till kommun, landsting och riksdag. Aktiviteterna innefattar en vandring i Trånghalla, en utflykt till Älgåsen i djup snö, svamputflykt till Flaskebo, ett besök vid fågeltornet i Gigeryd och en höstutflykt till Älgåsen. Andra aktiviteter gällde utskick av information om hålträd till medlemmar i LRF och affischering om SNF i Bankeryd. I år blir också Domsand naturreservat.

1986

På årsmötet presenterar Henrik Persson "Gotland i ord och ton". Skrivelserna under året tar upp:


Åke Albinsson ansvarar under året för arbetet med Bankerydsleden. Föreningen delar ut foldrar och flygblad i Bankeryd och Trånghalla. Bland aktiviteterna hittas utflykter till Älgåsens lundar, vårpromenad i Trånghalla, Bottnaryds urskog och deltagande i ett fredsfackeltåg. På brasaftonen visade Jan Asp foton och kåserade om "En resa till Nordkap och Nordpolen".

1987

På årsmötet visar Weimar Söderström foton och kåserar om "Änglamark i Vätterbygd". Under året agerar föreningen remissinstans för kommunens förslag till miljöskyddsprogram. Inga-Britt Fälth ansvarar för vatten, Bo Ahnström för luft, Kerstin Pilkvist för mark, Ernst Mehnert för avfall och Gunnar Johansson för buller. Aktiviteterna består av en skidutflyt i månsken på Dumme mosse, ett besök Älgåsens lundar, en vandring på Jonnes äng med Gunnar Åsenbrant och ett besök på Forsbergs trädgård på Visingsö där odling sker ekologiskt. Under året sker också samarbeten med LRF genom öppet hus på Labbarp och stommen samt ett möte mellan SNF och LRF om organisationernas mål och inriktning. På brasaftonen visar Allan Karlsson från Eksjökretsen foton från de fyra årstiderna.

1988

På årsmötet visar Bertil Flink från Nässjö foton, dikter och musik. Under året gör föreningen skrivelser om motorbåtsförbud på Risbrodammen och cykelväg från Kortebo till Bankeryd. Föreningen företar vandringar på Hökensås och till Klerebo, besöker reningsverket i Bankeryd och gör en svamputflykt på Häggeberg. På brasaftonen berättar Åke Albinsson om Bankerydsleden.

1989

På årsmötet presenterar Bengt Johansson från Hyltekretsen "Djur och natur i Australien". Föreningen lämnar ett remissvar till länsstyrelsen angående skidåkning på Dumme mosse, gör en skrivelse till fastighetsnämnden angående en draghundsbana och yttrar sig om kommunens översiktsplan. Årets aktiviteter innefattar ett besök på vattenverket vid Häggeberg, en vandring i Backamoskogen, en skidutflykt på Dumme mosse, vandringar på Bankerydsleden och mellan Trånghalla och Häggeberg med mera. På brasaftonen visar Börje Blom foton på djur och natur. Föreningen blir i år medlem i Bankeryds fredsföreninge.

1990

På årsmötet presenterar Börje Blom "Djur- och naturbilder i Bankeryds omgivningar". Föreningen yttrar sig i flertalet frågor:


Utflykter görs till Hornborgarsjön, Älgåsens lundar, höjderna runt Habo och Dumme mosse (skidåkning). Ett kväll samordnas med Bankeryds sprotfiskeklubb, "In i vassen". På brasaftonen visade Olle Nääs från Bankeryds fotoklubb foton från Nordnorge.

1991

På årsmötet visas filmer om Naturskyddsföreningen och kampanjen "Rikare skog". Årets skrivelser berör liksom föregående år Albinssons förkromningsanläggning AB och deras ansökan om en ytbehandlingsanläggning samt byggandet av en golfbana Drösphult. Utflykter görs till ekobutiken Bikupan i Jönköping, Älgåsens lundar och en vandring görs på Bankerydsleden. Tillsammans med Habokretsen arrangeras en kväll där Magnus Ullman presenterar "Natur och kultur på falklandsöarna". På brasaftonen visar Magnus Thorell foton från Nepal.

1992

På årsmötet berättade Stefan Karlsson och Mikael Frödén från Bankeryds sportfiskeklubb om klubbens arbete i Lillåns vattensystem och framtiden för Attarpsdammen. Skrivelserna rör kommunens miljöskyddsprogram och dispenser för ytbehandlingsindustrier. Bland aktiviteterna hittar man en Botanikvandring på Häggeberg, vandring på Hökensås och en svamputflykt. Tillsammans med Habokretsen anordnas en kväll där Lasse Sourvaari presenterar "Grisens betydelse för skogsbruket". På brasaftonen visade Lennart Öhman bilder från en cykelsemester.

1993

På årsmötet presenterar Weimar Söderström "Natur i olika årstider från Visingsö, Gränna, Huskvarna. Skrivelserna rör kommunens avfallsplan och vattenregleringarna i June- och Klerebodammen. Föreningen gör utflykter med Ekobussen, till Fiskebäcks ängar, en fågelexkursion till Gigeryd och Tranebo och firar Dummemosseleden 25 år. En föreläsning om flodpärlmusslan samarrangeras med Habokretsen. På brasaftonen visade Nils-Gunnar Andersson foton och talade om blommor.

1994

På årsmötet visade Henrik Persson naturbilder illustrerat med ord, dikter och sång. Under året har föreningen kontakter med kommunen angående Domneåns naturreservat, Junedammen och Bankerydsleden. Utflykter görs till Hornborgarsjön och för att plocka svamp, en vandring görs till Högamon och Klerebo samt en botanikvandring vid Domneåns utlopp. En filmvisning om björn och lövskrika görs tillsammans med Habokretsen. På brasaftonen visar Weimar Söderström foton från Vätterns omgivningar.

1995

På årsmötet visar Christina Almqvist foton om gamla småländska grusvägar och vägkantsfloran. Årets aktiviteter innefattar en fågelexkursion till Gigeryd och Tranebo, strövtåg kring Lillån med Magnus Thorell, Älgåsens lundar och fågelringstillverkning på I Ö Mekaniska. På brasaftonen visade Magnus Thorell foton från Galapagos och Peru. Diplom delas ut till HIT (ICA) och Konsumhallen för deras miljöarbete.

1996

På årsmötet bjuder Henrik Persson på bildspel, sång och diktläsning. Föreningen utgör remissinstans gällande Agenda 21, kommunens grönstrukturplan och byggnation på Ravinvägen. Aktiviteterna utgörs av en fågelexkursion till Gigeryd och Tranebo, en svamputflykt och deltagande på Bankerydsdagen med smådjur i vatten från Attarpsdammen. Tillsammans med Habokretsen arrangeras en utflykt till Tornaryds naturbetesmark. På brasaftonen visade Nils-Gunnar Andersson foton från Island.

1997

På årsmötet visade Martha Wägeus foton och berättade om skogarna runt Petjoraflodens upprinningsområde i Sibirien. Årets skrivelser gäller:


Bland aktiviteterna hittar man en fågelexkursion till Gigeryd och Tranebo, Natursnokarna på Labbarp, botanikvandring med Lennart Persson på Flasarp och fågelskådningens dag vid Landsjön. Föreningen arrangerar i samband med Miljövänliga veckan en föreläsning med Lars Andersson, miljöansvarig på ICA, i Jönköping. På brasaftonen visar Lennart Öhman bilder från Åre-Duved under temat "Fjället brinner".

1998

På årsmötet redogör Lotta Sahlin för kommunens Agenda 21-arbete. Årets skrivelser berör:


Bland aktiviteterna finns en fågelexkursion till Gigeryd och Tranebo, en vandring vid Lövstugeberget och en vandring på Bankerydsleden. På brasaftonen talar Inga Hagberg om tranor och storkar i Spanien.

1999

På årsmötet visade Claes Hellsten foton på lavar och mossar och deras betydelse som signalarter för tillståndet i våra skogar. Skrivelser görs om:


Aktiviteterna under året innehåller bland annat en fågelexkursion till Gigeryd och Tranebo, en blåsippsvandring i Svenshult (Habo), en exkursion på Häggeberg och en morgonvandring från Sjövik till Tornaryds ängar. På brasaftonen visar Magnus Thorell foton från trakterna kring Vättern.

2000

På årsmötet berättar Uno Björkman om de inventeringar han gjort i Häggebergs- och Backamoskogen. Årets skrivelser berör:


Föreningen gör också en skrivelse till länsstyrelsen och SNF om Backamoskogen, skjutbanan och rasbranterna. Tillsammans med länsförbundet görs en överklagan till miljödepartementet om byggnation på Ravinvägen. Bland årets aktiviteter hittas en fågelexkursion till Tranebo, en vandring till Fiskebäcks ängar, fågelskådningens dag vid Landsjön, en vårexkursion till Häggeberg, en vandring i Domneåreservatet och Backamoskogen samt ett besök på Bönarps gård för att studera ekologisk odling, miljövänlig djurhållning och markanvändning. På brasaftonen visar Lars Karpö foton från resor i Norge.

2001


Föreningen firar 40 år! Mårten Aronsson visar foton från Bråbygden, Krokshult och presenterar boken "Bygden där vinden vände" och hur en avfolkningsbygd kan leva upp på nytt genom ett gemensamt intresse för en grönare miljö. Skrivningar görs om:


Bland årets aktiviteter hittas en fågelexkursion till Ryfors gammelskog, vårvandring på Gagneberget tillsammans med Habokretsen och en svamputflykt. Utflykter till Bönarps och Labbarps gård stoppades på grund av "Galna ko-sjukan". Vandringar görs i Domneåreservatet med Johan Rova från Länsstyrelsen och i Granbäck med Stellan Gustavsson från tekniska kontoret. På brasaftonen visade Lennart Öhman foton från den svenska fjällvärlden. Föreningen nominerar Gränna skogsgrupp till kommunens naturvårdspris 2001.

2002

På årsmötet visar Anders Landgren foton från Bankeryds fältbiologers olika äventyr och exkursioner på 1990-talet. Årets skrivelser berör:


Föreningen protesterar också mot byggandet av rondellen Herkulesvägen-Klubbhusgatan vilket skulle medföra utfyllnad i Rocksjön och yttrar sig i miljödomstolen i detta ärende. Yttranden görs också angående översiktsplanen för Jönköpings kommun samt tillbyggnad av förskolan i Trånghalla. Årets aktiviteter innehåller bland annat en fågelexkursion till Gigeryd och Tranebo, ett besök vid Bönarps gård och en vandring på Labbarp med Magnus Thorell i samband med de vilda blommornas dag. På brasaftonen visade styrelsemedlemmarna sina egna naturfotografier.

2003

På årsmötet visade Anders Landgren foton från en fjällvandring kring Kebnekaise. Skrivelserna under året rör:


Bland årets aktiviteter finns en fågelexkursion till Gigeryd och Tranebo, en vårvandring i Brandstorp tillsammans med Habokretsen och de vilda blommornas dag på Labbarp med Magnus Thorell. På brasaftonen visade Göran Johannesson naturfotografier. Föreningen gör också en vandring i Backamoskogen med Stellan Gustafsson från tekniska kontoret. Kontakter görs med Svenska kyrkan angående kyrkansk skogar och slåtter på kyrkans äng. Föreningen blir i år nominerad till kommunens Naturvårdspris, men tilldelas det dock värre inte.

2004

På årsmötet informerar Emma Karlsson om kommunens enkät "Kunskap och beteende i miljöfrågor". Skrivelserna under året berör:


Bland årets aktiviteter hittas en fågelexkursion till Gigeryd och Tranebo, en morgonvandring i Bankerydstrakten och en vandring från Torps gård med Magnus Thorell under de vilda blommornas dag. På brasaftonen visade Hans Thulin, Botaniska sällskapet, foton från en resa till "de dimmhöljda bergens gorillor" i Uganda. I övrigt kontaktade föreningen Stefan Karlsson från Bankeryds sportfiskeklubb angåend planerade fiskevårdsarbeten vid Attarpsdammen. Föreningen nominerade Blåsippans förskola till kommunens Naturvårdspris vilket de också fick.

2005

På årsmötet visade Anders Landgren från en fjällvandring i Sareks nationalpark. Föreningen gör en skrivelse till Växjö stifts skogsförvaltning om skötsel av kyrkans skog på Backamo. Årets aktiviteter innefattar en föreläsning med Henrik Bodin om kompost, arrangerad tillsammans med Trädgårdsföreningen i Bankeryd, en fågelexkursion till Gigeryd och Tranebo, en morgonvandring i Bankerydstrakten, de vilda blommornas dag på ängarna vid Torp och Rickarp samt ett besök på Dumme mosse under guidning av Hans Fransson. På brasaftonen visade Magnus Thorell foton från Svalbard och Spetsbergen.

2006

På årsmötet berättade Claes Hellsten och visade bilder om småskaligt naturbruk i Rumänien. Årets skrivelser berör skötseln av kyrkans skog på Backamo, ICA Maxis utbyggnad i Jönköping och Moddörrs planerade utbyggnad. Motioner skickas också till SNF angåend tysta områden (Åke Albinsson) och fyrverkeriers miljöpåverkan (Sten-Olof Tilander). Bland aktiviteterna hittas fågelholkstillverkning, vandring på Bankerydsleden, morgonvandring runt Sjövikssjön, vandring vid Domsand under de vilda blommornas dag med Magnus Thorell samt mossor och lavar vid Domsand och i Backamoskogen med Helen Bjurulf och Stina Deurden. På brasaftonen visade Kerstin och Pentti Ståhl foton från en höstvandring kring Abisko nationalpark samt från naturen i Värmland. Föreningen nominerade Ragnar Lernedal till kommunens Naturvårdspris, vilket han också fick. I övrigt driver föreningen under året projektet "Ingen reklam - men gärna samhällsinformation" i syfte att minska papperskonsumtionen genom minskad reklam.

2007

På årsmötet visade Inga-Britt Fälth blomsterbilder från sommarvandringar i de scweiziska alperna. Skrivelserna under året berör:


Årets aktiviteter är bland annat en föreläsning med biolog Niklas Johansson från länsstyrelsen som informerade om hur man kan öka den biologiska mångfalden genom mer fjärilar och bin i trädgården (samarrangemang med Trädgårdsföreningen i Bankeryd). Utflykter görs också till Domsands naturreservat för att titta på isälvsavlagringar med Helen Bjurulf som guide och vandringar i Bankerydstrakten. På brasaftonen visade Agneta Brasch foton från en resa till Kenya.

2008

På årsmötet presenterar Gunnar Rosqvist "Vårens tranor och deras färdvägar". Föreningen yttrar sig om bevarandeplanen för Natura 2000-områden kring Vättern, kommunens skogsavverkningar i Bankeryd samt kommunens naturvårdsprogram 2009-2013. Bland aktiviteterna hittas fågelholkstillverkning, en presentation av "Smålands flora" med delförfattaren Margareta Edkvist (samarrangemang med Habokretsen), en utflykt till Skogatorpkärret i Västra Götaland för att titta på vilda orkidéer och en höstvandring kring Ebbarp och en bit av Bankerydsleden. På brasaftonen visar Per-Erik Svahn foton på fåglar. Föreningen har också ett möte med Domsands båtsällskap angående kravet på utrustning för latrintömning i småbåtshamnar. I år sker också ett beslut om att den så kallade värdekärnan i Backamoskogen ska bevaras oberörd fram till 2015. Kerstin Pilkvist har haft ansvaret för detta projekt. Projektet "Ingen reklam - men gärna samhällsinformation" fortsätter tillsammans med framtagandet av en dokumenterande skrift om naturen i Bankeryd. Riksföreningen och länsförbundet av SNF bidrog med pengar.

2009

Med anledning av SNF:s hundraårsjubilée görs på årsmötet återblickar om vad SNF åstadkommit genom åren. Per-Jonas Andersson visade nostalgiska natur och utflyktsfoton. Föreningen författar en debattartikel tillsammans med andra föreningar om Rocksjön och dess naturvärden samt yttrar sig i flertalet frågor:


Bland årets aktiviteter hittas bostadstillverkning för fåglar, fladdermöss och bin, fågelskådning i Gigeryd och Tranebo, ett besök i Tabergsgruvan, en morgonvandring vid Sands golfbana, ett besök till Ölands södra udde med vandring på Allvaret samt en vandring utmed Lillån med Per Sjöstrand som också visade det nya omlöpet vid Attarpsdammen. Tillsammans med Trädgårdsföreningen arrangeras också en föreläsning om frukt, bär och solitära bin. Trädgårdskonsulent Magnus Engstedt informerade om frukt- och bärodling, skadegörare och pollinering. Per-Jonas Andersson berättade om solitära bin och deras bon. På brasaftonen visade Hans Fransson foton och informerade om nationalparken Store mosse och Taberg. Under året inventerades Backamoskogens värdekärna.